17.11.2020 Осоговските Планини прогласени за заштитено подрачје - Заштитен Предел

 

Со одлука на Владата на Р. С. Македонија, Осоговските Планини стануваат првиот заштитен предел (заштитено подрачје од категорија V) и прво поголемо заштитено подрачје во нашата држава прогласено после Националниот парк „Галичица“ во 1958 година.  

повеќе

01.10.2020 ФАРМАХЕМ ОДБЕЛЕЖА ЈУБИЛЕЈ - 30 ГОДИШНИНА ОД ПОСТОЕЊЕТО

На 1 октомври 2020 година, Фармахем одбележа значаен јубилеј, 30 годишнина од постоењето. По тој повод, секој вработен во Фармахем, Фармахем Сервис и ПЗУ Дијагностика Фармахем засади дрво во заедничка активност во Спортско-рекреативниот центар „Сарај“. 30 засадени дрвја се јавори во чест на 30 годишнинината, а останатите се нарекуваат популарно „golden rain за златна иднина! Вкупно беа засадени 75 дрвја во чест на 75-годишнината од раѓањето на основачот на Фармахем, директорот д-р Јосиф Таневски.

повеќе

09.07.2020 НОВА ПОНУДА НА ТЕСТОВИ ЗА ДЕТЕКЦИЈА НА COVID-19 ОДОБРЕНИ ОД FDA

Фармахем го збогати своето портфолио со тестови за детектирање на COVID-19 одобрени од FDA.

Во понудата имаме PCR тестови и серолошки тестови.

повеќе

13.01.2020 „МЕДЕНА ЗЕМЈА“ ОФИЦИЈАЛНО СО ДВЕ НОМИНАЦИИ ЗА ОСКАР

Од денес и официјално, документарниот филм „Медена земја“ (Honeyland) е помеѓу петте номинирани филмови за престижната награда Оскар во категориите „најдобар документарен филм“ и „најдобар филм од неанглиско говорно подрачје“. Документарниот филм „Медена земја“ е реализиран како дел од Програмата за зачувување на природата во Северна Македонија  проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), координиран од „Фармахем“, а воедно е поддржан и од Агенцијата за филм на Република Северна Македонија.  

повеќе

25.12.2019 ФАРМАХЕМ - ЛИДЕР НА ПОЛЕТО НА ОПШТЕСТВЕНА ОДГОВОРНОСТ НА ПРЕТПРИЈАТИАТА ВО РСМ

Во декември 2019, Фармахем се здоби со три нови признанија за општествена одговорност со што уште еднаш ја потврди својата континуирана заложба за општествено одговорно и одржливо управување.

повеќе

11.12.2019 Фондот за иновации и технолошки развој со финансиска поддршка на проектот ,,МИКРОЕКОˮ на Фармахем лабораторијата за животна средина

Фондот за иновации и технолошки развој, преку инструментот Кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации, одобри финансиска поддршка на проектот ,,МИКРОЕКОˮ - иновативна технологија со примена на аеробни микроорганизми до помалку пестициди во почвитево износ од 290.889,06 EUR.

повеќе

11.09.2019 Општина Кочани со благодарница за „Фармахем“ за долгогодишната поддршка на брегалничкиот регион во зачувување на природните вредности

По повод 7 септември – Денот на ослободувањето на Кочани и 75 години од ослободувањето на градот Кочани, на свечена седница на Советот на Општината Кочани беа доделени највисоките општински награди.

повеќе

20.05.2019 Кога визијата на фирмата и на вработените се поклопуваат, успехот е неминовен

Совршено е кога визијата на фирмата и на вработените се поклопуваат во одредена мерка. Како компанија вложуваме многу во едукација на вработените, како и на нашите соработници. Пред сé, инвестираме во стручно знаење, но секако ги промовираме и вредностите во кои силно веруваме, особено во сегментот на заштита на животната средина, одржливо користење на ресурсите, родова еднаквост и недискриминација по никаков основ.

повеќе

16.04.2019 ФАРМАХЕМ e добитник на признанието за најдоброто од истокот во областа на заштитата на животната средина за 2018 година

Фармахем e добитник на признанието за најдоброто од истокот во областа на заштитата на животната средина за 2018 година, како координатор на Програмата за зачувување на природата во Македонија, која во изминатите години значително влијае на подобрување на зачувувањето на природните вредности во Брегалничкиот слив.

повеќе

26.02.2019 ФАРМАХЕМ – ПРЕДВОДНИК НА ЦЕЛИТЕ ЗА ОДРЖЛИВ РАЗВОЈ

Фармахем ја доби наградата во категоријата „Компании предводници за одржлив развој“ и во таа прилика г-ѓа Марјонка Велјановска, извршната директорка на Фармахем, имаше кратко обраќање на присутните за придобивките од посветеноста кон одржливиот развој за Фармахем и за општеството.

повеќе

03.02.2019 „МЕДЕНА ЗЕМЈА“ ОСВОИ ТРИ НАГРАДИ НА SUNDANCE FILM FESTIVAL 2019!

Документарниот филм „Медена земја“ (Honeyland) ја освои главната награда од стручното жири (Grand Jury Prize) на Sundance Film Festival 2019 во конкуренцијата за документарни филмови од светот (World Cinema Documentary Competition).

повеќе

06.12.2018 „HONEYLAND“ ИЗБРАН ВО ОФИЦИЈАЛНА КОНКУРЕНЦИЈА НА „SUNDANCE“

Македонскиот документарен филм “Honeyland” (Медена Земја) е избран во официјална конкуренција на престижниот филмски фестивал “Sundance” во категорија со уште 12 други документарни филмови од целиот свет. Снимањето на документарниот филм започна во 2015 година во рамки на Програмата за зачувување на природата во Македонија, проект на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), координирана од Фармахем.

повеќе

06.12.2018 Фармахем зема учество на 26-тиот Конгрес на Балканска Клиничка Лабораториска Федерација

Во рамките на конгресот, Секторот дијагностика и лекови на Фармахем се претстави со изложбен штанд со два специјално изработени пултови и презентација на која беа промовирани сите новитети и модерните достигнувања во лабораториската медицина од областа на клиничката биохемија, имунологијата и хематологијата. 

повеќе

15.11.2017 ФАРМАХЕМ СЕ ЗАКИТИ СО ДВЕ НОВИ ПРИЗНАНИЈА ЗА КОНТИНУИРАНА ОПШТЕСТВЕНА ОДГОВОРНОСТ

Фармахем продолжува со својата заложба за општествено одговорно и одржливо работење и на 10-ттата јубилејна манифестација „Свечено доделување на Националната награда за  најдобри општествено одговорни практики на македонските претпријатија во 2017 година“, којашто се одржа на 15 ноември 2017 година, во хотелот „Мериот“ Скопје, освои две награди за ООП.

повеќе

22.07.2017 ПОСЕТА НА АМБАСАДОРОТ НА ШВАЈЦАРИЈА НА ФАРМАХЕМ

Aмбасадорот на Швајцарската конфедерација во Република Македонија, H. E. Сибил Сутер Техада, ја посети дирекцијата на Фармахем.

повеќе

15.07.2017 ДОДЕЛЕНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО НА Д-Р ЈОСИФ ТАНЕВСКИ НА КОНФЕРЕНЦИЈАTA НА B.EN.A

Конференцијата започна во спомен на д-р Јосиф Таневски (1946–2010), основач и директор на Фармахем и во таа прилика, проф. Михаил Кочубовски одржа говор за остварувањата на д-р Таневски.

повеќе

15.04.2017 МАКЕДОНСКИОТ ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ HONEYLAND НАГРАДЕН НА САРАЕВСКИОТ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Македонските автори Љубо Стефанов и Тамара Котевска го презентираа нивниот последен проект „Honeyland“ (Медена земја) на CineLink Work-in-Progress настанот, во рамки на овогодинешниот сараевски филмски фестивал и ја освоија највредната парична награда на фестивалот, наградата на Турската национална телевизија (TRT) во висина од 30.000 евра.

повеќе

29.12.2016 ПРЕЗЕНТИРАНИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОД ПРВАТА ФАЗА НА ПРОГРАМАТА ЗА ЗАЧУВУВАЊЕ НА ПРИРОДАТА ВО МАКЕДОНИЈА

На 21 декември 2016 година во кино Фросина МКЦ беа промовирани резултатите од првата фаза на Програмата за зачувување на природата во Македонија. На настанот присуствуваа голем број претставници на национални и локални институции, меѓународни организации, како и на партнерите на ПЗП. 

повеќе

12.01.2016 25 ГОДИНИ ПОСТОЈАНОСТ, РАЗВОЈ И КВАЛИТЕТ – ФАРМАХЕМ ГО ПРОСЛАВИ ЈУБИЛЕЈОТ

На 1 октомври 2015 година, во чест на јубилејот, 25-годишнината од постоењето, Фармахем го промовира новиот лик на деловниот објект. 

повеќе

12.01.2016 ПРИЗНАНИЕ ЗА ОПШТЕСТВЕНА ОДГОВОРНОСТ НА ПРЕТПРИЈАТИЈАТА

Фармахем уште еднаш ја потврди својата заложба за севкупен пристап кон општествената одговорност на претпријатиjата (ООП).

повеќе

Адреса: Кичевска бр. 1, 1060 Скопје, П. Фах 39, Тел: +(389 2) 2031 193, Факс: +(389 2) 2031 434, е-пошта: farmahem@farmahem.com.mk